27 augustus 2021

Fietstochten, ook naar Den Bosch

Elke week vanaf de eerste donderdag in mei tot de laatste donderdag in oktober vertrekken we per fiets om 13.30 uur vanaf het Hertog Janplein voor een fietstocht van ongeveer 30 km door de omgeving. We doen dit al vele jaren en in 2018 ontstond het idee om voor een keer onze grenzen te verleggen en een fietstocht naar Den Bosch te maken. Dit viel zo goed in de smaak dat we in 2019 en 2021 weer besloten hebben om deze tocht te organiseren. In verband met het heersende coronavirus is de fietstocht in 2020 niet doorgegaan en hebben we onze eerste fietstocht door de omgeving dit jaar op 21 juni gemaakt.

Donderdag 26 augustus fietstocht naar ’s-Hertogenbosch

Donderdag 26 augustus was het zover en vertrokken we om 9.00 uur met 33 deelnemers vanaf het Hertog Janplein. In Keldonk over de brug sloot nog 1 deelnemer aan zodat we met een groep van 34 personen waren. Met een temperatuur van ongeveer 18 graden was het prima fietsweer. De tocht is wederom zonder noemenswaardige problemen verlopen en op de heenweg hadden we onze eerste koffiestop langs de Zuid Willemsvaart ter hoogte van de voormalige Schijndelse brug. We werden hartelijk ontvangen door cliënten van zorgboerderij De Looz Corswarem Hoeve uit Heeswijk. Zij zorgden voor koffie met een heerlijk cakeje. In Den Bosch aangekomen, hebben we onze fietsen gestald in een bewaakte ondergrondse fietsenstalling, welke vlak bij de Sint Jan is gelegen.

Bezoek aan de Sint Janskathedraal

Na het nuttigen van een kopje koffie en de befaamde Bossche Bol van Jan de Groot hebben we de Sint Janskathedraal bezocht.
Het blijft een prachtig gebouw met zijn kenmerkende spitsbogen, hoge ramen, kruis- en luchtbogen. Na een bezoek aan de kathedraal en het opsteken van een kaarsje bij Onze Lieve Vrouw, de Zoete Moeder van ’s-Hertogenbosch zijn we de binnenstad in getrokken. Sommigen hebben nog wat inkopen gedaan en anderen hielden het bij een drankje op een van de vele terrassen.

Terugreis

Om 13.30 uur vertrokken we vanaf de Parade voor de terugreis. Reeds na 10 minuten lieten we de drukte van de stad achter ons en fietsten we in het Bossche Broek in een oase van rust met een wijds uitzicht. Vervolgens fietsten we door het buurtschap Halder waar de rivieren de Dommel en de Esschestroom samenvloeien en het natuurgebied Haanwijk en het landgoed Nieuw-Herlaar. Via Sint Michielsgestel en het buitengebied van Schijndel kwamen we aan bij de Schaapskooi in het Wijboschbroek waar we onze laatste koffiestop hadden.

Weer enigszins uitgerust werd begonnen aan de laatste etappe welke ons via Veghel naar het Hertog Janplein voerde, waar we om 16.40 uur aankwamen.