30 augustus 2023

Fietstocht naar de Sint Jan

KBO fietst naar de Sint Jan ’s-Hertogenbosch

Voor de zesde keer vertrokken we op donderdag 24 augustus om 9.00 uur met 35 deelnemers vanaf het Hertog Janplein in Erp. In Keldonk over de brug sloten nog 2 deelnemers aan zodat we met een groep van 37 personen waren.

Heenweg.

De tocht is wederom probleemloos verlopen. De temperatuur was prima en de weersvoorspelling met code geel (later in de middag regen met kans op onweer) kwam niet uit zodat het heel aangenaam was.

De route langs de Zuid Willemsvaart bestaat bijna geheel uit fietspaden zodat je rustig en ontspannen kunt fietsen.

Onze eerste koffiestop hadden we wederom langs de Zuid Willemsvaart op enkele kilometers voor de Dungense brug. We werden ontvangen door heel enthousiaste cliënten van zorgboerderij De Looz Corswarem Hoeve uit Heeswijk.
Na het nuttigen van een heerlijk bekertje koffie/thee met cake werd de tocht voortgezet en in Den Bosch aangekomen hebben we onze fietsen gestald in de bewaakte ondergrondse fietsenstalling nabij de Sint Jan.

Bezoek aan de Sint Janskathedraal en binnenstad.

Het bezoek aan de Sint Janskathedraal, de grootste kathedraal van Nederland, is en blijft altijd heel indrukwekkend. En of je nou gelovig bent of niet, bij het Mariabeeld van de Zoete Lieve Vrouw steekt nagenoeg iedereen een kaarsje op. Het is er altijd druk met mensen die een momentje van troost, hoop of dankbaarheid zoeken.

Na het bezoek aan de kathedraal hebben we een wandeling gemaakt door de binnenstad en een kopje koffie met de befaamde Bossche Bol van Jan de Groot genuttigd.

Terugweg.

Om 13.30 uur vertrokken we vanaf de Parade voor de terugreis. Via het Bosschebroek en het buurtschap Halder, waar de rivieren de Dommel en de Esschestroom samenvloeien, vervolgden we onze weg naar het natuurgebied Haanwijk en het landgoed Nieuw-Herlaar. Via Sint Michielsgestel en het buitengebied van Schijndel hadden we onze koffiestop bij de Schaapskooi in het Wijboschbroek. Na het nuttigen van een kopje koffie, thee of iets sterkers begonnen we aan de laatste etappe welke ons via Veghel naar het Hertog Janplein voerde waar we, herkenbaar aan de KBO-hesjes, om 16.45 uur aankwamen.